AVORS
AVORS

Агенција за високо образовање Републике Српске организовала је 12.01. састанак са Комитетом за акредитацију Мађарске (Hungarian Accreditation Committee - Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság – MAB) и Медицинским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву на којем се разговарало о припреми за поступак муђународне акредитације студијских програма медицине са два јавна универзитета у Републици Српској који ће спровести Агенција Мађарске уз сагласност Свјетске федерације за медицинско образовање (The World Federation for Medical Education - WFME).
MAB је једна од неколицине европских и свјетских агенција која је прошла поступак вањског вредновања од стране WFME тиме стекавши право да спроводи поступке међународне акредитације медицинских факултета у односу на стандарде WFME.

На састанку је договорен ходограм активности којим је предвиђено да након потписивања уговора о акредитацији Медицински факултет Универзитета у Бањој Луци и Медицински факултет Универзитета у Источном Сарајеву припреме извјештаје о самовредновању у складу са Стандардима Агенције Мађарске за медицинско образовање усклађеним са стандардима WFME након чега ће услиједити посјете комисија стручњака.
Дипломе студената два јавна медицинска факултета већ су признате и препознате у свијету, али ће међународна акредитација донијети још бољу видљивост два медицинска факултета из Републике Српске у иностранству и олакшати процедуре признавања диплома студената који заврше интегрисане студије медицине на овим факултетима.
Међународна акредитација два јавна медицинска факултета је од посебне важности за стране студенте који студирају на овим факултетима, а који долазе из више од 20 земаља широм свијета, што ће им олакшати повратак на тржиште рада у својим земљама поријекла.
Састанку су присуствовали декан Медицинског факултета у Источном Сарајеву проф. др Дејан Бокоњић, који је истовремено представљао и Медицински факултет Универзитета у Бањој Луци, директор за међународне односе МАБ др Петер Лакатош (Peter Lakatos) са сарадницима, шеф тима за самоевалуацију Медицинског факултета у Фочи доц. др Ненад Марковић и помоћник директора за акредитацију и међународну сарадњу у Агенцији Душка Радмановић.

Javni poziv za prijavljivanje eksperata iz zemlje i inostranstva

Партнери

Чланство у мрежама

ENQA INQAAHE CEENQA

Јавни позив