AVORS
AVORS

Експертски тим ангажован у склопу пројекта рангирања високошколских установа Републике Српске представио је детаљан сет критеријума за рангирање високошколских установа у Републици Српској на семинару одржаном у Бањој Луци 9. новембра 2021. године.

Mинистар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да ће Српска ускоро први пут имати егзактне податке о квалитету својих високошколских установа.

Министар Рајчевић је истакао да ће ово бити могуће захваљујући пројекту рангирања високошколских установа, који спроводи Агенција за високо образовање Српске.
"Кроз овај пројекат смо хтјели да постигнемо неколико ствари, међу којима је подстицање конкуренције међу високошколским установама, како би дошли до што бољег квалитета у овом сектору", рекао је Рајчевић.

Он је нагласио да ће пројекат донијети и референтну листу, гдје ће се јасно видјети које високошколске установе задовољавају критеријуме.
"Та листа ће бити додатни подстицај и средњошколцима који буду бирали студије, али и од користи послодавцима, јер ће први пут добити листу путем које ће се моћи опредијелити за потенцијалне кандидате за запослење", навео је Рајчевић.
Директор Агенције за високо образовање Републике Српске Биљана Војводић навела је да је Агенција од почетка пројекта заједно с експертским тимом раније одржала три семинара за високошколске установе у оквиру пројекта рангирања високошколских установа Републике Српске.
"Овај четврти семинар је посвећен презентацији критеријума за рангирање, као кључног сегмента у рангирању високошколских установа. Критеријуми се односе на три компоненте – научно-наставни процес, научно-истраживачки рад и трећу мисију универзитета, односно сарадњу са привредом и широм друштвеном заједницом", појаснила је Војводић.
Експертски тим за рангирање ради у сљедећем саставу:
проф. др Дарко Петковић са Универзитета у Зеници (шеф тима),
проф. др Миле Џелалија са Универзитета у Сплиту, Хрватска
проф. др Перо Шипка из Центра за евалуацију и оцјењивање, Београд, Србија и
проф. др Тадеја Јере Јакулин са Универзитета Приморска, Копер, Словенија.

Javni poziv za prijavljivanje eksperata iz zemlje i inostranstva

Партнери

Чланство у мрежама

ENQA INQAAHE CEENQA

Јавни позив